tirsdag den 28. juni 2016

Nem jordbærtærte

"Sommer = pluk selv jordbær og jordbærtærte!"

Vi kan vist hurtigt blive enige om, at den danske sommer ikke helt lever op til forventningerne i år... Det er lidt som om, at alt sol og blå himmel kom i slutningen af maj og siden da, har den ikke fundet vejen tilbage til lille Danmark. MEN! Det skal ikke betyde, at vi skal snydes for en af sommerens vigtigste desserter. Nemlig jordbærtærten. Jeg giver dig her en udgave, som består af en mørdejs bund og en lækker græsk yoghurt og vanilje creme, der er super nem at lave. Jeg har læst flere jordbærtærteopskrifter igennem, og de har alle sammen en creme, der skal koges op med æggeblommer og alt mulig fancy. Det bruger jeg ikke. Det skal være simpelt, måske lidt sundt og helst billigt! Derudover smager græsk yoghurt super godt i sådan en creme til jordbærtærte, da jordbær og mørdej er meget sødt, og yoghurten giver lige lidt bitterhed til alt det søde stads. Men ikke mere snak, lad os komme i gang.



DU SKAL BRUGE

En masse lækre danske jordbær!
23 cm tærtefad

Mørdej
100 g smør
150 g almindelig hvedemel
2 spsk flormelis
1 æggeblomme (evt lidt af hviden, hvis dejen virker for tør)

Creme
200 g græsk yoghurt
1/4 l fløde
1 vaniljestang (eller 1-2 tsk vanilje sukker)
2-3 spsk flormelis

Evt
50 g revet chokolade til bunden



Fremgangsmåde - mørdej 
  1. Start med at tænde ovnen på 200 grader 

  2. Smulder smør ud i mel 

  3. Tilsæt æggeblomme og flormelis og form massen til en samlet dej

  4. Hvis dejen virker meget blød, kan den sættes på køl et øjeblik 

  5. Ellers rul dejen ud, så den passer til dit tærtefad

  6. Sørg for at dejen kommer ud over kanterne, ellers vil den falde ned under bagningen 

  7. Bag tærten i 20 minutter 

  8. Efter bagningen kommes det revet chokolade på og smelter på kagen, imens den køler af

Fremgangsmåde - creme 
  1. Skrab kornene fra vaniljestangen ud og bland det med lidt flormelis 

  2. Smag den græske yoghurt til med vanilje og flormelis 

  3. Pisk fløden MEGET stiv (uden den skiller) 

  4. Bland flødeskum og yoghurt sammen med en dejskraber 

  5. Kom cremen i køleskabet indtil brug 

Fremgangsmåde - pyntning 
  1. Når tærten er helt kold kommes cremen på 

  2. Pynt kagen med jordbærene (se billede) 

  3. Servér den, for dem du holder af 


Konklusion 
Som sagt så passer græsk yoghurt utroligt godt til jordbærtærte. Jeg synes, at almindelig kagecreme godt kan blive en smule tungt til sådan en sød kage. Næste gang vil jeg smide nogle blåbær på sammen med jordbærene for at give kagen endnu mere syrligt, og evt nogle pistacie nødder for at kopier Mette Blomsterberg lidt. God fornøjelse! 


tirsdag den 12. april 2016

Madskole på Feldballe Friskole

"Sommerprojekt 2016"

I år skal der ske noget super spændende i min sommerferie. Jeg skal være madinstruktør og kontaktperson for Madskolerne (madskoler.dk). Her skal jeg lære børn om sund og god mad helt fra bunden og vise dem, hvordan en sund hverdag kan hænge sammen. Disse børn er 8-12 år, og de står klar og er super motiveret for at lave en masse mad på en sjov og lærerig måde.



Hvordan er jeg pludselig blevet det, spørger du. Jo.. Det er egentlig lidt specielt. Jeg fandt en artikel om Madskolerne bag på et Rema1000 blad, hvor jeg tænkte: "Tjah, hvorfor ikke..?" Så jeg gik ind på deres hjemmeside, og læste om konceptet, hvilken lød rigtig sjov og spændende. Men desværre fandt jeg ud af, at alle deres madskoler var placeret på Sjælland eller Bornholm. Det var jeg knap så interesseret i.. Så jeg skrev mig op som villig madinstruktør i Syddjurs Kommune, Aalborg og Aarhus.



Så gik der et par dage, og jeg havde faktisk allerede glemt, at jeg havde meldt mig ind. Også en tirsdag formiddag, hvor jeg sad og spiste et blødkogt æg og drak en dejlig kop kaffe, blev jeg ringet op af en meget entusiastisk madskolekoordinator, der var interesseret i at placere mig som kontaktperson i Syddjurs Kommunes kommende madskole. Sådan et tilbud siger man da ikke nej til, så jeg gik straks i gang med finde frivillige instruktører til Madskolen. Her meldte min veninde Camilla sig på banen med det samme, hvilket jo selvfølgelig var super fedt! Så jeg ser rigtig meget frem til at komme i sving i uge 30!



Den Madskole, som jeg skal sætte i sving, kommer til at foregå på Feldballe Friskole på Syddjurs. Og ja, det er måske lidt langt ude på landet. Men hvis vi skal være helt ærlige, så er der jo ikke noget bedre end landet om sommeren. Så landidyl, glade og motiverede børn, mad og hygge! Jamen så bliver det da ikke bedre :-)



Hvis du sidder derude og læser det her oplæg og tænker: "Hold da op, det er lige mig det der!" Så er det så nemt, at du bare skriver en mail til mig på eline-kannegaard@hotmail.com eller blot kommentere dette oplæg, så finder jeg en plads til dig i madteamet.




Det eneste jeg kræver af dig er et godt humør, at du har interesse for mad og sundhed, god med børn og ja.. Så skal du selvfølgelig have et hul i din kalender i uge 30 fra mandag til fredag.
Måske lyder det af lidt meget, men hvis du bare har en enkelt dag, så kan vi muligvis også finde ud af det. Arbejdet er frivilligt, så der er ingen løn involveret, men til gengæld får du et super givende job til dit CV og en masser erfaring om madlavning med børn.



Jeg er meget glad for dette initiativ, og jeg glæder mig rigtig meget til at dele min madglæde med børnene og de andre tilmeldte instruktører. Vi ses i uge 30 Madskole.


mandag den 14. marts 2016

Gulerod&banan muffins uden sukker eller fedtstof

"Blend det hele sammen også er der muffins"

Jeg er blevet lidt afhængig af vores "Nutribullet", som er en sindsyg hurtig og effektiv blender. Den koster også 1000 kr., men den har latterlig meget tilbehør og kan blende gulerødder eller andre hårde grøntsager på få sekunder. Lækker maskine! I denne maskine er jeg begyndt at lege lidt med forskellige smoothies; gulerod og mango, rødbede og hindbær - og andre lækre sager. Da jeg skulle i seng igår, lå jeg og tænkte på, om man ikke kunne lave en smoothie og så tilføje et æg og lidt mel og bagepulver og forhåbentlig blive til en form for dej. Så det måtte jeg simpelthen prøve. Så den her opskrift er et forsøg, som jeg håber ender godt!

Et lækkert grøntsagsmarked jeg stødte på i New York

Jeg ender tit med at have en masse "spild" grøntsager i mit køleskab, som enten bliver bløde og kedelige eller simpelthen mugner. Det er bare surt. Så jeg tror, jeg vil gøre det til en vane, at blende grøntsagerne lige inden de bliver dårlige og bruge den blendede masse i forskelligt bagværk. Denne gang blev det så muffins.




DU SKAL BRUGE

4-5 små gulerødder (ca 130 g.)
1 moden banan
1 dl mælk
1 dl vand
3 spsk creme fraiche (gør dem dejlig bløde, men kan undværes)
1 æg
3 dl mel (bland almindelig med groft - fx 2 alm mel og 1 rugmel)
1 tsk salt
1 tsk bagepulver
(evt 1 tsk vanilje)

Udstyr
1 blender
12 silikonemuffinsforme



Fremgangsmåde

  1. Tænd ovnen på 200 grader (alm. ovn) 

  2. Blend banan, gulerødder, mælk, vand, creme fraiche og æg sammen 

  3. I en anden skål blandes mel, bagepulver og salt (og vanilje) 

  4. Hæld indholdet fra blenderen ned i melblandingen 

  5. Rør det forsigtigt rundt med en dejskraber til det er helt blandet 

  6. Klargør silikonemuffinsforme (ikke papir!) og kom blandingen deri 

  7. OBS dejen er meget flydende! Brug en suppeøse til at fylde formene op - de må gerne fyldes til kanten

  8. Bag dem i ca. 20 minutter 

  9. Lad dem aflkøle helt inden de tages ud af formen og serveres 

Konklusion
Jeg var godt nok lidt nervøs, da jeg havde blandet min "smoothie" ned i melet, for det var pludselig en meget flydende masse, jeg stod med. Men det hele endte heldigvis godt! De blev fine og høje og faldt ikke sammen, som jeg var bange for. De blev også meget bløde og smelter i munden, når man bidder i dem. Det er bare dejligt! Med lidt kokos og appelsinskal på toppen savner man slet ikke fedt eller sukker.



mandag den 7. marts 2016

Super nem kylling-karry suppe

"En gang imellem må man gerne gøre det lidt nemt for sig selv..."

Jeg satser på, at den her opskrift bliver god, for det er simpelthen bare en idé, jeg har skabt i mit hoved uden nærmere eftertanke. Jeg har en pose med frosne grøntsager i min fryser og en pakke kyllingbryst i køleskabet. Af de to ting ville jeg gerne lave noget, som jeg normalt ikke gør. De to ting til sammen bliver meget nemt til nudler med kylling og grøntsager hjemme hos os. Men ikke i dag! I dag skulle der ske noget nyt, og samtidig trængte jeg til noget varmt, nu hvor det er begyndt at sne her i starten af marts..... Ja, jeg er meget utilfreds med situationen. Dog lover de 10 grader i weekenden, så den her uge kan ikke gå for hurtigt i mit hoved! Og hvis det bliver så varmt lige pludselig, så må jeg også hellere lave suppen nu her.

 Varm suppe på en kold "forårsdag"

Jeg har købt mine frosne grøntsager i Rema1000. De har nogle super gode poser med udskåret grønt med krydderier og alt mulig sjov på. De er super nemme at bruge, også har de en god smag. Dem vil jeg kraftig anbefale.



DU SKAL BRUGE

Til suppen
450 g kyllingbryst (du kan selvfølgelig lave med mindre kylling, hvis du synes)
1 liter vand
2 laurbærblade
1/2 tsk groft salt
1 løg (ståret i både)

Til fyldet
300 g frosne grøntsager
1 tsk rød karry pasta
1,5 dl madlavningsfløde
Evt lidt salt



Fremgangsmåde

  1. Start med at rengøre og evt skære kyllingen ud i lidt mindre stykker (så tager det kortere tid at koge kyllingen)

  2. Kom vand, laurbærblade, salt, løg og kylling i en gryde og lad det koge til, kyllingen er mør

  3. Når kyllingen er klar, sies kyllingesuppen ned i en skål

  4. Kom suppen tilbage i gryden og kog den i 5-10 minutter ekstra

  5. Imens hældes kogende vand ud over de frosne grøntsager for at tø dem lidt op, inden de kommes i suppen 

  6. Skær kyllingen i mundrette stykker 

  7. Kom karrypasta i gryden og smag til (hvis den skal være stærkere kommes mere i)

  8. Kom fløden i suppen og rør rundt 

  9. Tilføj kylling, grøntsager og salt og varm suppen igennem

  10. Smag til igen og servér 



Konklusion 
Suppen smagte rigtig dejligt, og den var lidt stærk, men på den gode måde. Hvis det skal være nemt for dig, så vil jeg helt sikkert anbefalde Rema's grøntsagsblandinger. De har mange forskellige slags, og på den måde kan du sætte dit eget præg på din suppe. Du kan også bruge en anden karry pasta, hvis du bedre kan lide den gule eller grønne, så kan de helt sikkert også bruges. 





onsdag den 10. februar 2016

Grydebrød vol 2

"Det såkaldte verdens letteste brød"

Jeg har tidligere givet dig en opskrift på et grydebrød, som ikke skal hæve mere end 2-3 timer. Denne gang anvender jeg den "originale" version, som skal stå til hævning i 12 timer. Ved at lade den stå så længe bliver dejen mere flydende og luftig. Dejen får simpelthen lov til at udvikle sig mere. Også er det et hyggeligt lille ritual at blande en brøddej om aftenen, også ligge og glæde sig til resultatet - eller også er det bare mig, der er ved at blive lidt for bagenørdet...

DU SKAL BRUGE

1 lille klump gær (på størrelse med 1 ært)
5 dl lunken vand
600 g mel (her kan 1/3 skiftes ud med grove meltyper, kerner, havregryn mv.)
2 tsk salt



Fremgangsmåde - dag 1


  1. Mål vand og mel af 

  2. Opløs gær i vandet 

  3. Kom mel og salt i og rør rundt til alt er blandet

  4. Dæk skålen til (jeg bruger en Margrethe skål på 3 liter) med et låg eller lignede 

  5. Lad den hæve til næste dag (ca. 12 timer) 



Fremgangsmåde - dag 2 

  1. Drys mel på bordet 

  2. Hæld forsigtigt dejen ud på bordet 

  3. Fold dejen ind over hinanden 5-6 gange 

  4. Smør dejskålen med olie og kom forsigtigt dejen tilbage i skålen 

  5. Lad den hæve i 2 timer 

  6. Lige inden brødet er hævet færdigt, tænder du din ovn på 250 grader 

  7. Sæt gryden med låg ind i ovnen og lad den varme op sammen med ovnen 

  8. Når gryden og ovnen er varmet op, tages gryden ud og PAS PÅ DEN ER VARM! 

  9. Drys mel i bunden af gryden og hæld dejen deri. Drys evt lidt mel ovenpå

  10. Sænk temperaturen til 225 grader og sæt gryden med låg i ovnen 

  11. Bag brødet med låg i 30 minutter 

  12. Efter de 30 minutter tages låget af, og brødet bages yderligere i 20 minutter 

  13. Efter bagningen afkøles brødet (det kan godt tage lang tid) 



Konklusion 
Jeg siger dig det her brød, det er virkelig nemt at lave, og du kan eksperimentere med smagen alt efter, hvilken meltype, du bedst kan li. Og der er vitterligt ingen arbejde i at lave brødet - Du skal dog ud og investere i en gryde, som kan tåle de høje varmegrader... Men som nævnt i en tidligere opskrift, så kan du købe den samme som mig til 150 kr i Imerco. Så det er slet ikke så slemt igen.


fredag den 5. februar 2016

Lyn omelet

"Start dagen godt ud!"

Jeg er tydeligvis blevet lidt afhængig af lækker morgenmad, og jeg fandt denne opskrift, som jeg har lavet for meget lang tid siden, og jeg synes lige, jeg ville dele den med dig igen.

Den gang skrev jeg:
Jeg var selvfølgelig løbet tør for skyr her til morgen, så det blev ikke min sædvanlige morgenmad, som blev sat på bordet i dag. I stedet for besluttede jeg at blande lidt sammen, som jeg havde i køleskabet, og det blev til denne lækre omelet, som er utrolig nem og hurtigt at lave:


DU SKAL BRUGE

1 æg
1 dl mælk
1 skive chorizo (eller anden kødpølse)
4 stilke purløg
1 lille stykke peberfrugt
Evt revet ost
Salt og peber

Fremgangsmåde
  1. Bland æg og mælk med små stykker purløg, peberfrugt og chorizo (det er nemmere at klippe chorizo og purløg i stykker end at skære det) 

  2. Kom fedtstof på en varm pande og kom blandingen derpå

  3. Når omeletten begynder at stivne vendes den hele halvdel over den anden. Drys salt og peber ovenpå 

  4. Vend omeletten, når æggemassen er helt stivnet (pas på den ikke knækker)

  5. Drys med salt og peber og evt revet ost. 

  6. Tag omeletten af panden og server!  


Konklusion
Siden den gang har jeg lavet omelet åndssvagt mange gange - både til morgen og til aften. Det er altid en vinder, også er det en sund og billig måde at blive mæt på. Med denne omelet får du en god start på dagen og især med et godt stykke rugbrød til. God fornøjelse!



torsdag den 4. februar 2016

Morgenmuffin

"Tænk fremad og få en nem morgenmad"

Jeg har en kæmpe bunke lektier, som ligger og venter på mig, men jeg har haft åndssvagt travlt i den her uge, så jeg trænger virkelig bare til en aften ugen studiet. Dette gav mig åbenbart lyst til at lave muffins - også kom jeg frem til den her opskrift. Her i weekenden skal jeg hjem og besøge mine forældre, så jeg havde en masse i køleskabet, som skulle bruges, så beklager, hvis du synes, der er mange skøre og forskellige ingredienser i. Hvis du fx ikke har creme fraiche, så kan du evt undlade det og komme mere mælk i, eller du kan erstatte det med en anden neutral yoghurt. Men ta et kig på opskriften og bliv inspireret.



DU SKAL BRUGE - 8 stk. 

1 æg
1 dl mælk
Saft fra 1 appelsin (2 kg koster 9 kr. i Netto lige pt)
3 spsk creme fraiche
1 dl rugmel
2 dl hvedemel
1/2 dl mysli eller havregryn
3 tsk sukker
1 tsk salt
1/2 tsk natron
1 tsk bagepulver
100 g blåbær (friske blåbær koster 10 kr. i Netto lige pt)
8 muffinsforme (silikone er anbefalet - koster omkring 12 kr i Søsterne Grene)



Fremgangsmåde

  1. Varm ovnen op på 200 grader og gør formene klar 

  2. Bland de tørre ingredienser + blåbær i en skål

  3. Bland de våde ingredidenser i en anden skål 

  4. Lav en fordybning i de tørre ingredienser og hæld det våde deri

  5. Bland det hele godt sammen med en dejskraber 

  6. Fyld formene med muffindejen 

  7. Bag dem i ca. 20 minutter 

  8. Lad dem køle af inden servering 

Konklusion 
Disse muffins er super gode, når du har en travl hverdag og skal have en hurtig og nem morgenmad, eller hvis du mangler en snack i løbet af dagen. De kan sagtens fryses ned og gemmes til en anden god gang. Derudover er smagen super dejlig, og hvis du er imod hvidt hvedemel eller sukker, kan begges disse ting skiftes ud med grovere mel og banan. Smagen bliver nok ikke helt den samme.